Excel 2010: Graf v celici

No pa začnimo počasi s predstavitvijo novosti v Pisarni 2010. Ker se spletišče Matjazev.NET najbolj posveča Excelu, bom začel z Excelom 2010.

Torej ena izmed posebnosti Excela 2010 so grafi znotraj ene celice. Ne vem kako bodo to prevedli v naši lokalni različici. V angleščini se stvar imenuje SparkLine (kar trd oreh; ‘svetleče črte’ se verjetno ne bo ravno prijelo :)). V traku to izgleda takole:



V traku

V Excelu pa takole:



V Excelovi tabeli

Če lahko ocenim tole novost, bi rekel, da je uporaba skrajno preprosta. Excelu samo povemo kateri podatki nas zanimajo in v kateri celici naj bodo prikazani. Od tod dalje vse privzame Excel in graf je zares v celici, ter se ustrezno tudi obnaša. Graf se v celoti priredi obliki celice.

Kar to pač je na voljo, ne vidim razloga zakaj bi človek tega ne uporabil. Res je lažje videti trend v grafični obliki in tudi razlike oko hitreje opazi, kot pa neke številke, ki malce štrlijo iz povprečja.

No; seveda sem preizkusil, kaj se zgodi, ko takšno datoteko odprete v Excelu 2007. Nič nepričakovanega – »grafčki«, se preprosto ne prikažejo, ostalo deluje!

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.