…in mrežne funkcije še četrtič, malce bolj uporabne…

V prvih treh nadaljevanjih sage o matričnih funkcijah:

Smo matrične funkcije dodobra spoznali, zdaj pa je že čas, da si pogledamo njihovo uporabno plat.

Resnica ali laž?

Pred nadaljevanjem je dobro, da se zavedate, kaj Excel vidi ko ga vi vprašate ali je neko število večje od drugega. Odgovor je lahko da (resnica) ali ne (neresnica) in Excel bo zatorej vrnil TRUE (resnica) ali FALSE (neresnica).

A še uporabnejše je dejstvo, da vsako resnico hkrati vidi tudi kot vrednost 1, neresnico pa kot vrednost 0; čim pa imamo vrednosti pa lahko nad njimi izvajamo matematične funkcije ;).

Štetje (seštevanje) s pogojem

Excel ima vgrajeno funkcijo COUNTIF, ki šteje samo elemente, ki ustrezajo pogojem. Če želimo recimo na nekem območju prešteti vse vrednosti, ki so večje od 10 lahko to storimo s sledečo funkcijo:

=COUNTIF(A1:A200;">10")

Toda zelo pogosta želja in potreba je štetje (COUNT) ali seštevanje (SUM) (saj je pravzaprav enakovredno) podatkov glede na dva pogoja. Npr. izračunati želite vrednost prodaje vseh računalnikov v Ljubljani, na voljo pa seveda imate tabelo s prodajo artiklov po različnih krajih po Sloveniji.

Če predvidevamo, da je blagovna skupina zapisana v koloni B, kraj prodaje pa v E, vrednost pa v G, potem je vaša naloga, da seštejete vse vrednosti v koloni G, kjer je blagovna skupina enaka ‘Računalnik’ in kraj enak ‘Ljubljana’.

To pa se z vgrajeno funkcijo COUNT if ne da več storit. A kot lahko sklepate, pa to z matričnimi funkcijami lahko izvemo (saj sicer tega verjetno nebi omenjal?).

No če zapišemo sledečo funkcijo (recimo, da imamo podatke v vrsticah 1 do 2000):

{ =SUM((B2:B2000)*(E2:E2000)*(G2:G2000)) }

bomo dobili vrednot 0, saj bomo poskušali množiti besedilo s številkami. A poglejte v drugi del razlage matričnih funkcij in ugotovili boste, da Excel pravzaprav množi trojke števil (B2*E2*G2)+ (B3*E3*G3)+…+ (B2000*E2000*G2000), od katerih so v B in E zapisani teksti!

Če funkcijo preoblikujemo takole:

{ =SUM(((B2:B2000)="RAČUNALNIK")*((E2:E2000)="LJUBLJANA")*(G2:G2000)) }

Pa bomo dobili pravilen rezultat! Zakaj?

Razlog je omenjen že zgoraj. Recimo, da se v B4 nahaja tekst »RAČUNALNIK«. V tem primeru nam test ‘ali B4=RAČUNALNIK’ vrne TRUE, torej 1. Če pa tam piše »NAMIZNA SVETILKA« pa vrne FALSE, torej 0. Enakovredno tudi za mesto v koloni E.

Sedaj pa imamo torej sledeče trojke:

 – če ni računalnik in ni prodan v Ljubljani
  0 * 0 * (vrednost v G)

 – če je računalnik in ni prodan v Ljubljani
  1 * 0 * (vrednost v G)

 – če ni računalnik in je prodan v Ljubljani
  0 * 1 * (vrednost v G)

 – če je računalnik in je prodan v Ljubljani
  1 * 1 * (vrednost v G)

Ker množenje z 0 vedno vrne 0 imamo na ta način vrednosti različne od o samo v vrsticah z računalniki prodanimi v Ljubljani… in to je tisto kar iščemo 🙂

Pa še nekaj primerov:

Vrednost vseh prodanih poceni računalnikov

{ =SUM(((B2:B2000)="RAČUNALNIK")*((G2:G2000)<300) *(G2:G2000) }

Koliko dragih računalnikov smo prodali v KOPRU?
{ =SUM(((B2:B2000)="RAČUNALNIK")*((G2:G2000)>1200) )*((E2:E2000)="KOPER") *(G2:G2000) }

Več pa prihodnjič…

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.