Kopiranje iz različnih virov

V večini primerov, ko določeno besedilo kopirate iz nekega drugega dokumenta v trenutni dokument ali še večkrat iz interneta v vaš dokument, se pojavi problem, ker je izbrano besedilo oblikovano drugače kot besedilo v vašem dokumentu. V tem primeru morate nekako razveljaviti obstoječ format besedila (obliko, velikost in barvo črk ipd…).

Razveljavitev oblikovanja

To najlažje naredite tako, da izvedete ukaz, ki razveljavi oblikovanje. Postopek je preprost:

  1. Označite besedilo, katerega oblikovanje želite razveljaviti
  2. Na zavihku Osnovno, v oddelku Pisava kliknete gumb, ki je označen z belo radirko in oblikovanje je počiščeno.

Lepljenje brez oblikovanja

Seveda pa takšno brisanje oblikovanja ne počisti celotnega oblikovanja, ne počisti recimo odvečnih tabel in podobnega. Če iz kopiranega besedila želite resnično samo besedilo in nič drugega pa lahko uporabite drugo pot lepljenja.


Namesto, da besedilo preprosto prilepite z uporabo opcije Prilepi, ki se nahaja na zavihku Osnovno, izberite njeno podopcijo ‘Posebno lepljenje…’, ki odpre novo okno. V tem oknu lahko imate več ali manj možnih izbir, a zagotovo je med njimi tudi izbira ‘Neoblikovano besedilo’. To pa je tudi opcija, ki jo potrebujete. Če jo izberete, boste s tem v Word prekopirali besedilo popolnoma brez oblikovanja 🙂


5 thoughts on “Kopiranje iz različnih virov”

  1. Pozdravljeni,

    moje vprašanje se začne isto kot Vaš uvod, zato si bom dovolila besedilo kar kopirati in nato nadaljevati po svoje:

    “Kopiranje iz različnih virov
    V večini primerov, ko določeno besedilo kopirate iz nekega drugega dokumenta v trenutni dokument ali še večkrat iz interneta v vaš dokument …” in to storim vsaj še 100 krat iz 100 različnih virov, ker zbiram informacije in jih smiselno urejam v neke sklope za potrebe, npr. diplome, seminarske, članka, nastane problem s sledenjem od kod je kaj in kdaj sem kopirala.

    Zanima me torej, ali obstaja kakšen način, da bi se ob lepljenju vsebine (besedila ali slike iz pdf-ja ali spleta) v trenutni dokument avtomatsko pripisala povezava do vira in datum tega dejanja?
    Primer: Ko sem prilepila zgornji uvod iz Vaše objave v ta komentar, se ob tem avtomatsko zapiše vir (http://www.matjazev.net/blog/2010/10/31/kopiranje-iz-razlicnih-virov/) in datum citiranja (24.7.2013).

    Še korak dlje bi šla:
    Sedaj želim del Vašega zgoraj citiranega besedila premakniti na drugo mesto v istem komentarju. Ko to storim, želim, da se tudi premaknjenemu delu besedila pripiše povezava do vira in datum. Je to mogoče?

    Upam, da nisem preveč zakomplicirala. Pozitivnega odgovora bi bila zelo vesela.

    Hvala že vnaprej in lep pozdrav.

  2. Pozdravljeni,

    V splošnem – tako kot ste vprašanje postavili vi – torej da z miško označite del teksta na spletni strani (ali v pdf datoteki, ali v Word datoteki…. ali kjerkoli pač) in ga potem prekopirate v dokument – ni rešiteve. Tega Okna ne znajo…

    Na žalost 🙁

  3. Hm, 🙁

    Pa bi to znal kakšen drug program? Npr. od Adoba: OneNote, InDesign, Bridge …?
    Kako bi se ta funkcija (ključne besede) sploh imenovala, da bi za tem pobrskala?
    Bi se dalo spisati skripto za to?

  4. Stvar, ki jo želite je sicer zelo zanimiva a izvesti je ne more noben program, ki uporablja standardno Okensko odlagališče.

    Ko vi namreč iz nekega programa prekopirate tekst v odlagališče, se tja prenese samo tekst in ne tudi podatki iz katerega programe ste besedilo kopirali ter iz katerega dokumenta ste besedilo kopirali. Poslednično se tudi v ponorni program ti podatki ne morejo prenesti, saj jih nima od kot dobiti.

    Edina rešitev je torej kakšen drug upravljalec odlagališča, ki bi mogoče kaj takšnega znal – ker čase podobnega nisem še nikoli potreboval ne vem ali to kateri izmed teh programov zna ali ne.

    Poiščite pa programe ki slišijo na ime ‘Clipboard manager’ ali kaj podobnega…

    PS: Prosim, da vprašanja postavljate kar v forum (http://www.matjazev.net/forum).

    Hvala

  5. Popravek!

    Sem šel pogledat in moja trditev ni bila pravilna. Če namreč v programu izberete opcijo ‘Posebno lepljenje’ je informacija o izvoru besedila vidna – še vedno pa ne vem kateri program bi jo znal tudi zapisati k samemu besedilu…

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.