DropBox ali »shrani moje podatke na mrežni disk«

V zadnjem času je popularen izraz »računalništvo v oblaku«. Izraz je lep in pritegne ljudi, pomeni pa, da se počasi vračamo k osnovam oz. v 60-ta leta prejšnjega stoletja. Tedaj smo namreč imeli velike centralne računalnike in na njih so bili priključeno ‘terminali’, ki pa niso imeli lastne pameti temveč samo tipkovnico in zaslon. Vse se je odvijalo na centralnem računalniku…

No »računalništvo v oblaku« pa je nekaj podobnega, le da današnji terminali (računalniki, dlančniki, mobilni telefoni) niso povsem neumni, temveč premorejo tudi nekaj lastne »pameti«. Kot bi torej rekel pesnik: »Sve su ostalo nijanse…«

A namen današnjega bloga ni v dilemi računalništvo v oblaku da ali ne, temveč v predstavitvi ene izmed aplikacij, ki so posledica te nove paradigme. Gre za aplikacijo DropBox, ki vam omogoča, da vaše podatke shranite v »oblaku«, torej na internetu in do njih dostopate od koderkoli in seveda kadarkoli.

DropBox

DropBox nikakor ni edina takšna aplikacija, saj podobnih obstaja kar nekaj a nekako je DropBox dokaj popularen tudi v Sloveniji, zato ga bom malce podrobneje opisal. MS recimo ponuja aplikacijo SkyDrive.

Pred uporabo DropBox aplikacije, morate najprej odpreti račun in s tem pridobiti prostor na mrežnem disku. Količina prostora je odvisna od tega ali boste aplikacijo uporabljali povsem zastonj ali ste pripravljeni zanjo kaj plačati. V kolikor boste stvar uporabljali zastonj, vam pripada 2GB prostora, v kolikor pa ste pripravljeni nekaj plačati, pa ste omejeni samo z debelino vaše denarnice.

Ko se torej registrirate dobite prostor in vaš novi disk lahko začnete uporabljati takoj. Dostop do njega imate urejen preko spletnega obrazca, še bolje pa je, da si na vaš računalnik naložite DropBox odjemalca.

DropBox odjemalec

Vse skupaj postane zanimivo, uporabno in simpatično šele z uporabo odjemalca, ki je majhen programček in teče v ozadju vašega operacijskega sistema. Ob instalaciji se samo odločite katara mapa na VAŠEM računalniku bo služila kot slika vašega novega mrežnega diska in to je vse.

Od tega trenutka dalje bo DropBox odjemalec poskrbel, da karkoli prenesete v mapo na VAŠEM disku, se bo avtomatično prepisalo na mrežni disk in seveda tudi obratno. Karkoli posnamete na mrežni disk se bo takoj preslikalo v vašo mapo na VAŠEM disku.

Kot je vidno že iz slike je DropBox kompatibilen tako z osebnimi računalniki kot seveda prenosniki, dlančniki, pametnimi telefoni in kar je še podobne »šare«… Prav tako je tudi možnih scenarijev uporabe kar nekaj in v nadaljevanju vam predstavljam dva.

Scenarij uporabe 1 – sinhronizacija med različnimi napravami

V kolikor uporabljate več računalnikov oz. podobnih naprav, lahko odprete račun na DropBox-u in odjemalca instalirate na vsako izmed uporabljenih naprav. Od tega trenutka dalje lahko na katerikoli napravi določen dokument postavite v DropBox mapo in v nekaj minutah (odvisno od povezav in velikosti datoteke) se bo slednja najprej prepisala na mrežni disk in od tam jo bodo posamezni odjemalci prepisali na vse vaše preostale naprave.

S tem ste torej dosegli sinhronizacijo dokumenta med vsemi vašimi napravami.

Scenarij uporabe 2 – varnostne kopije

DropBox mrežni disk si lahko predstavljate tudi kot varnostno kopijo vaših podatkov. Zatorej četudi uporabljate en sam računalnik lahko z uporabo takšne rešitve izdelujete varnostno kopijo vaših podatkov.

Ob tem vas opozarjam, na dejstvo, da vam povsem 100% varnega shranjevanja ne zagotavlja nihče… je pa majhna verjetnost, da se bodo podatki na mrežnem disku izgubili. Da bi pa hkrati izgubili podatke na vašem računalniku in mrežnem disku je pa že hudo hudo neverjetno…

mRacuni – Varna kopija podatkov o izdanih računih

Scenarij 2 lahko zatorej uporabite tudi v programskem paketu mRacuni, saj lahko s pomočjo mrežnega diska preprosto dosežete, da so dnevne kopije vseh vaših računov varno shranjene v oblaku.

V nastavitvah mRacunov imate možnost vpisati pot do mape, kamor se kopije shranjujejo in v kolikor na to mesto vpišete vašo DropBox mapo ste s tem dosegli iskani rezultat.

Kako do DropBox-a?

Kot rečeno je stvar popolnoma zastonj in dosegljiva na temle naslovu.

Tags: , , , ,

3 Responses to “DropBox ali »shrani moje podatke na mrežni disk«”

  1. Dropbox says:

    Dropbox je zakon. Uporabljam ga vsakodnevno za sinhronizacijo med službenim in domačim računalnikom.

  2. Tadej says:

    Jaz pravim, naslednjik USB ključev! DropBox je dobra zadeva, sploh za delo.

  3. […] skoraj tri leta je minilo odkar sem opisal, tedaj še ne tako zelo znano, spletno storitev Dropbox. Ker je prispevek še vedno popularen (glede na statistko obiska) vam bom danes pokazal še kako […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.