Malce drugačno pogojno oblikovanje II

Če nadaljujemo pogovor o malce drugačnem oblikovanju, vam bom danes prikazal, da zna »novejši« Excel za pogojno oblikovanje uporabiti tudi različne ikone (semaforje), ki lahko uporbniku lepo in jasno prikažejo kaj se s podatki dogaja.

Kaj nam kažejo podatki?

Najpreprostejšo uporabo semaforja vam bom prikazal v današnjem blogu. Ideja je preprosto v tem,. da imate neko množico podatkov in med njimi bi želel videti, kateri podatki do dobri, kateri povprečni in kateri slabi. Imamo torej neke podatke:


In želeli bi si hitrega, jasnega in preprostega vpogleda v to kateri podatki odstopajo v pozitivni ali negativni smeri.

Iz sličice je vsakumor takoj jasno, da je vrednost 1742 recimo dobra (zelena), dočim vrednost 1109 pa slaba (rdeča). Excel je namreč pregledal podatke in tiste, ki so na sredini označil kot povprečne (rumeno), tiste, ki so boljši od povprečja kot dobre (zelene), ostale pa seveda kot slabe (rdeče).

Postopek je skrajno preprost:

  1. Označite območje s števili
  2. Izberete Opcijo pogojnega oblikovanja, podopcijo ‘Nabori ikon’ in iz seznama pač eno izmed ponujenih naborov ikon

Kako Excel ve koliko podatkov naj vzame kot povprečnih?

Iz menija izberite opcijo ‘Pogojno oblikovanje’ in iz nje podopcijo ‘Upravljaj pravila’.

Odpre se novo okno, kjer vidite katera pravila so določena za izbran obseg podatkov:


V oknu je lepo vidno, da uporabljamo pač 3 nivojske ikone in na katerem območju lista se oblikovanje nahaja. Hkrati pa nam Excel ponuja tudi opcijo dodatnega urejanja pravila. In ko izberete ta gumb, vam Excel zopet odpre novo okno:


V tem oknu pa lahko hitro in nedvoumno ugotovimo, katere podatke Excel razglasi kot dobre, slabe, povprečne… Izračuna povprečno vrednost in gornjih 33% razglasi kot dobre, spodnjih 33% pa kot slabe… Če spremenite ta kriterij recimo samo 10% najboljših prikaži kot zelene:


Pač dobite drugače obarvane celice 🙂

One thought on “Malce drugačno pogojno oblikovanje II”

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.