Malce drugačno pogojno oblikovanje III

V prejšnjem blogu sem pokazal, kako nam lahko Excel pomaga pri vizualizaciji podatkov in kako lahko na hiter in preprost način izvemo kateri elementi so dobri (zeleno) in kateri slabi (rdeče).

Toda problem, ki se ob tem pojavi, je dejstvo, da zna Excel te »semaforčke« (barvne oznake) prikazati samo nad določenim območjem podatkov. Excel zatorej vse podatke vzame skupaj in med njimi izbere dobre, slabe in povprečne.

To je sicer čisto OK in uporabno, a še mnogo bolj bi bila stvar uporabna, če bi znal Excel primerjati dve množici podatkov in med njimi najti boljše oz. slabše. Konkretno nas namreč največkrat zanima ali so neki podatki (prodaja za mesec maj) boljši ali slabši kot neki drugi podatki (prodaja za mesec april).

Kako torej primerjati prodajo prejšnjega meseca s prodajo tega meseca?

V takšnem primeru nam Excel ne zna ponuditi kar rešitve z enim klikom, kar pa nikakor ne pomeni, da nam ne more pomagati – Excel ima vsa potrebna in ustrezna orodja, le uporabiti jih moramo ;)…

Zamislimo si torej situacijo, ko imamo prodajo po trgovinah v mesecu marcu npr. v koloni C, prodajo v mesecu aprilu pa v koloni D, želeli pa bi videti katera trgovina posluje boljše in katera slabše…  Želeli bi torej sledečo sliko:

Iz slike je lepo in predvsem takoj razvidno da so problematične trgovine 1, 4, 5 in 10!

Da bi to sliko izdelali pa je potrebno narediti 3 preproste korake:

  1. Med oba stolpca s podatki o prodaji vrinemo prazen stolpec
  2. V vmesnem stolpcu izračunamo koeficient
    =(E5-C5)/E5

    torej razlika med prodajo v mesecu aprilu in marcu ulomljena s prodajo v mesecu aprilu. (To je pravzaprav procent, le da ga nismo pomnožili s 100…)
  3. Sedaj pa nad tem novim stolpcem izvedemo pogojno oblikovanje in mu zaukažemo, naj skrije številke, saj nas koeficienti ne zanimajo…

To je vse 😉

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.