Koliko popusta mi pripada za moj nakup?

Pogosta želja uporabnikov v Excelu je pridobiti procent popusta glede na vrednost nakupa. Pač nekaj v stilu: »V kolikor kupite blaga za 100€ ali več, vam pripada 5% popust. V kolikor kupite za 300€ ali več, vam pripada 10% popusta. V kolikor pa kupite za 1000€ ali več, pa vam pripada kar 20% popusta…«

Recimo sedaj, da imate vrednosti nakupov v stolpcu K, v stolpcu L pa želite izračunati vrednot popusta in nato v stolpcu M končno vrednost (torej vrednost z že upoštevanim popustom).

Ker je pogojev malo, lahko problem rešite s preprosto IF funkcijo, ki točno sledi gornjemu stavku in pravi: »V kolikor je vrednost manjša od 100 potem je popust 0%, sicer, če je manjša od 300€ je popust 5%, sicer, če je manjša od 1000€ je popust 10%, sicer 20%«.

V Excelu to seveda zapišemo takole:

=IF(K1<100;0%;IF(K1<300;5%;IF(K1<1000;10%;20%)))

Kaj pa če je teh pogojev, teh mej, več?

V tem primeru se funkcija grdo poveča in postane povsem nepregledna! V tem primeru si raje naredite tabelco, v katero vpišete zahtevane meje in pogoje in potem Excelu zaukažete, da naj išče po tej tabelci.

Za naš primer izgleda tabelca takole:

In iskanje ustreznega procenta v takšni tabeli je otročje lahko. Uporabiti je potrebno funkcijo VLOOKUP, o kateri si lahko več preberete med nasveti. V prikazanem nasvetu je funkcija VLOOKUP uporabljena v primeru, ko želite v neki tabeli najti točno konkretno vrednost in tedaj je zadnji parameter funkcije VLOOKUP false.

V našem primeru, pa moramo Excelu zaukazati, da naj išče točno želeno vrednost ali manjšo in v tem primeru je zadnji parameter funkcije vlookup true.

Iskana funkcija pa je torej takšna:

=VLOOKUP(K3;$A$2:$B$5;2;TRUE)

To je vse!  🙂 A lepota te rešitve je v dejstvu, da lahko imamo mnogo več razredov, recimo:

Pa je funkcija še vedno skrajno preprosta in jasna, le območje iskanja ja malce večje (namesto B5 pač B12):

=VLOOKUP(K3;$A$2:$B$12;2;TRUE)

POZOR: Za uporabo te rešitve morajo biti vrednoti v prvem stolpcu v naraščujočem vrstnem redu! Obvezno!

Komentirajte prispevek

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.